Google Blacklist Nedir, Sonuçları Nedir ve Listeden Nasıl Çıkabilirsiniz?
Google her gün on binlerce güvenli olmayan, zararlı yayan ya da phishing içerikli web sitesini tespit eder. Siteniz Google’ın kara listesinde görünüyorsa, trafiğiniz, dönüşümleriniz ve Arama Motoru Optimizasyonunuz (SEO) üzerinde yıkıcı bir etkisi olaacaktır. Ayrıca, sadık ziyaretçileriniz web sitenizi aniden tehlikeli olarak görmeye başlayabileceğinden markanızın itibarını da yok edebilir.
Google sitenizi kara listeye alırsa, bu sorunu olabildiğince çabuk düzeltmeniz çok önemlidir. Neyse ki, durum böyle olursa sizi bilgilendirebilecek araçlar var. Ardından, Google’ın web sitenizi işaretlemesine neden olan kötü amaçlı yazılım, spam veya diğer sorunları kaldırmak için adımlar atabilirsiniz.
Bu makalede, Google’ın kara listesinin ne olduğunu ve kara listeye alınmanın sonuçlarını inceleyeceğiz. Ardından sorunu gidermek, inceleme talep etmek ve web sitenizi tekrar düzene sokmak için neler yapabiliriz bunu göreceğiz.
Google Blacklist Nedir ve neden önemlidir?
Dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google, kullanıcılarını güvende tutmak için önemli yatırımlar yapmakta. Bunlardan biri de kötü amaçlı web sitelerinin tanımlanmasını ve bir kara listeye eklenmesidir.
Bu kara liste, bilgisayar korsanları tarafından güvenliği ihlal edilmiş birçok yasal web sitesini içerir. Kötü niyetli kişiler, siteleri genellikle hedef alır ve yetkisiz yönlendirmeler ve ya kötü amaçlı yazılımları içerecek şekilde değiştirir.
Google web sitenizi kara listeye alırsa, arama motorunun dizininden kaldırılır. Ayrıca, web tarayıcısı olarak özellikle Google Chrome kullanıyorlarsa, kullanıcılara sayfalarınızdan kaçınmaları konusunda tavsiyede bulunabilir.
Bu, Google’ın kullanıcılarını güvende tutmasına yardımcı olur, ancak web siteniz üzerinde yıkıcı bir etkisi olabilir. Özellikle, web sitesi trafiğinizde ve dönüşüm oranınızda mutlaka önemli bir düşüş beklemelisiniz.
Web sitenizin Google’ın kara listesinde olabileceğini gösteren işaretler nelerdir?
Web sitenizin kara listeye alındığına dair bir kaç genel gösterge vardır. Kara listeye alınmış bir web sitesini ziyaret etmeye çalıştığınızda, genellikle yukarıda gösterilene benzer bir Google Güvenli tarama uyarısı alırsınız.
Bu uyarılar, web tarayıcınıza ve web sitenizi etkileyen soruna bağlı olarak değişebilir. Chrome kullanıcısıysanız, adres çubuğunuza chrome://interstitials/ yazarak Google’ın çeşitli güvenli tarama uyarılarını görebilirsiniz.
Bu uyarılardan herhangi biriyle karşılaşırsanız, sitenizin kara listeye alınmış olma ihtimali kesindir diyebiliriz.
Kötü amaçlı web siteleri bazen bilgisayarınızda virüsten koruma veya kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımlarını tetikleyebilir. Kendi web sitenizi ziyaret ederken herhangi bir güvenlik uyarısıyla karşılaşırsanız, bu, sitenizin güvenliğinin ihlal edildiğinin başka bir göstergesidir.
Güvenli Tarama, bir siteyi potansiyel olarak zararlı olarak tanımladığında, Google, arama sonuçlarında bu web sitesinin yanında bir uyarı görüntülenir. Siteniz Arama Motoru Sonuç Sayfalarında (SERP’ler) bir uyarı ile görünürse, bu, web sitenizde ciddi bir sorun olduğunu gösterir.
Son olarak, Google Size ulaşabilir ve sitenizi kara listeye aldığını söyleyebilir. Google, kara listesine güvenli olmayan bir web sitesi eklediğinde, web yöneticisine Google Arama Konsolu aracılığıyla bildirimde bulunmaya çalışır. Bazı webhosting sağlayıcıları da popüler kara listeleri izleyebilir, bu nedenle web hosting firmanızdan benzer bir uyarı alma olasılığınız vardır.
Eğer Siz kontrol etmek isterseniz Google Safe Browsing sayfası üzerinden bu işlemi yapabilirsiniz.
Google’ın kara liste uyarıları nasıl kaldırılır
En önemli aracımız Google’ın Search Konsolu‘dur. Zaten siteniz ile ilgili iseniz burada kaydınız olduğunu varsayıyoruz, yok ise de kolayca tanımlayabilirsiniz. Bu aracın veri toplamaya başlaması biraz zaman alır
- Adım: Kara listeye alınan URL’leri tanımlayın
Başlamak için, Google tarafından tam olarak hangi URL’lerin kara listeye alındığını belirlemeniz gerekir. Bu, çabalarınızı web sitenizin sorun yaşayan belirli bölümlerine odaklamanıza olanak tanır.
URL’lerinizi kontrol etmek için Google Search Console’a giriş yapın. Ardından Güvenlik ve Manuel İşlemler> Güvenlik Sorunları’nı seçin. Web siteniz için sorunlara neden olan URL’leri gösterecektir:
Google Arama Konsolu Gösterge Tablosu.
Her bir URL için Google, bu şüpheli içeriği bulduğu zaman olan bir keşif tarihi görüntüler. Bunlar faydalı bilgilerdir, bu nedenle URL’leri ve keşif tarihlerini bir yere not edin.
- Adım: Sitenizde kötü amaçlı yazılım taraması yapın
Sitenizin kara listeye alınmasına neden olabilecek pek çok kötü amaçlı yazılım türü vardır. Buna truva atları, kimlik avı düzenleri, fidye yazılımları ve reklam yazılımları dahildir. Siteniz kara listeye alınmışsa, sitenizi kötü amaçlı yazılımlara karşı taramak akıllıca bir harekettir.
- Adım: Sorunu düzeltin
Bir güvenlik sorunu tespit ettiğinizde, çözmek için adımlar atmanız gerekir. Bu süreç, tanımladığınız soruna bağlı olarak değişecektir. Güvenlik açığının öncesindeki bir yedeğin geri yüklenmesini veya tehlikeye atılan temaların, eklentilerin ya da sitenize yüklenen dosyaların kaldırılmasını içerebilir.
Web sitenizin dosyalarını düzenleme konusunda bilgili iseniz bazen zararlı dosyaları manuel olarak kaldırabilirsiniz. Daha sonra güvenilir bir kaynaktan indirilen yeni dosyaları kullanarak sitenizi yeniden oluşturmanız gerekebilir. Ayrıca phpMyAdmin aracılığıyla kötü amaçlı yazılımların bağlantılarını veritabanınızdan kaldırabilirsiniz.
Kötü amaçlı kod veya dosyaları manuel olarak kaldırmanın tehlikeli olabileceğini unutmayın. Yanlış dosyayı silmek veri kaybına neden olabilir ve hatta web sitenizi onarılamayacak şekilde bozabilir. Önce tam bir yedekleme yapmadan web sitenizin kodunu asla düzenlememelisiniz. Nasıl devam edeceğinizden emin değilseniz, destek için her zaman web hosting firmanız ile bizim ile iletişime geçebilirsiniz.
- Adım: Google incelemesi isteyin
Sorunu çözdükten sonra, Google’ın web sitenizi yeniden taramasını isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için Google Arama Konsolu hesabınıza gidin.
Güvenlik ve Manuel İşlemler> Güvenlik Sorunları’na gidin ve İnceleme İste düğmesini seçin. Google daha sonra web sitenizi inceleyecek ve (umarız) kara listeden kaldıracaktır.
Kısaca;
Web siteniz kara listeye alınmışsa, trafiğiniz önemli ölçüde düşer. Google, ziyaretçileri web sitenizden uzak durmaları konusunda aktif olarak uyardığından, itibarınıza onarılamaz bir zarar da verebilir.
Neyse ki, Google’ın kara listesini izlemenin yolları ve web sitenizi olabildiğince çabuk kaldırmak için atabileceğiniz adımlar var:
- Google Search Console’u kullanarak kara listeye alınan URL’leri tanımlayın.
- Güvenlik Kontrolü gibi bir araçla web sitenizde kötü amaçlı yazılım taraması yapın.
- Bir yedeği geri yükleyerek ve ya dosyalarınızdan kötü amaçlı yazılımları kaldırarak sorunu giderin.
- Google Arama Konsolu aracılığıyla tekrar bir inceleme talep edin.
Google’ın kara listesiyle ilgili hala sorularınız mı var? Aşağıdaki yorumlar bölümünde bize sorabilirsiniz. info @ hostrazzi.com mail adresimizi kullanabilirsiniz. Sitenizi profesyonel olarak temizleme ve listelerden kaldırma işlemlerini kısa sürede yapabiliriz. Sonraki süreçlerde de yardımcı olabiliriz.