Covid-19 ile Uzaktan Yaşamak: Uzaktan Çalışmaya Hazır Mısınız?

Covid-19 ile Uzaktan Yaşamak: Uzaktan Çalışmaya Hazır Mısınız?

Uzaktan Çalışma

Covid-19 salgını ile birlikte küresel olarak büyük bir dijital değişimden geçiyoruz. İnternet bu salgın öncesinde de hayatlarımızdaydı fakat şu an evden ayrılmadan öğretim, birçok iş kolundaki şirketler ve kamu kuruluşları dijital olarak devam etmek zorunda. İnternet kullanımı artmış durumda ve siber saldırılarda da bir artış görülebilir. ‘’Uzaktan’’ yaşamaya hazır mısınız?

Uzaktan Çalışırken Kullanabileceğiniz Teknolojiler ve Yazılımlar

Uzaktan çalışmaya başladıysanız şirketiniz sizi yeni teknoloji ve yazılımlar ile tanıştırmış olabilir.

VPN (Sanal Özel Ağ)

Çalışanların şirket ağı ile olan bağlantısını şifrelemek ve şirket verilerinin ortak internet üzerinde başkaları tarafından erişilebilir olmasını önlemek amacıyla şirketler bu dönemde VPN teknolojisini kullanmaya başlamış olabilir. VPN aslında 1996 yılından beri şirketler tarafından bu amaçlar doğrultusunda kullanılıyordu. VPN teknolojisi uzaktan çalışanların şirket ağına güvenli bir şekilde bağlanmalarını sağlar.

Bireysel olarak VPN kullanarak da bağlandığınız ev ağının içinde şifreli bir bağlantı oluşturabilirsiniz. Yurt dışındaysanız VPN’in Türkiye sunucusuna, yurt içindeyseniz yurtdışındaki sunuculara bağlanarak dilediğiniz içerikleri de VPN ile keşfedebilirsiniz.

VPN kullanarak aynı zamanda evde geçirilen şu günlerde Netflix’in diğer ülkelerdeki içeriklerini keşfedebilirsiniz. Bilgisayarınızda VPN kullandığınızda bilgisayarınızın internet protokol (IP) adresi gizlenir ve veri paketleriniz VPN’in sağladığı IP adresi ile seyahat eder.

Asana

Asana, Wrike veya Trello gibi araçları planlama ve proje yönetimi için kullanabilirsiniz. Asana’nın bu yazılımlar arasında en popüler olanı olduğunu söyleyebiliriz. Asana üzerinde şirket içi yıllık, sezonluk, aylık, haftalık ve günlük hedef ve görev dağılımlarını belirleyebilir, projeleri adım adım oluşturabilir ve gerekli kişileri atayabilirsiniz. Gmail, Tableau, Power BI, Jotform, Google Drive, OneDrive, Okta, Github gibi uygulama entegrasyonlarını da gerçekleştirebilirsiniz.

Zoho

Zoho’yu e-posta, insan kaynakları, satış ve pazarlama, IT destek, iş analizleri ve çok daha fazlası için kullanabilirsiniz. Covid-19 salgını dolayısıyla Zoho Remotely paketi 1 Temmuz’a kadar ücretsizdir.

Zoho ile şirketinizin müşteri hizmetlerinden insan kaynaklarına kadar olan birçok departmanını tamamen dijitale çevirebilmeniz mümkün.

İletişim İçin Zoom/Skype/Slack

Dijital toplantılarınızı Zoom ile yüksek çözünürlüklü bir şekilde gerçekleştirebilir, toplantılarınızı kaydedebilirsiniz. Skype’ı günlük iletişiminiz için kullanabilirsiniz fakat şirketler arası iletişim için Slack’i kullanmak isteyebilirsiniz.

Uzaktan Çalışırken Siber Güvenlik

Uzaktan çalışırken siber güvenliğinizi sağlamayı unutmayın. Cihazlarınızın, cihazlarınızda bulunan verilerin, kullandığınız yazılımların güvenliğini sağlamadığınız takdirde siber saldırılara karşı zayıf noktalara sahip olabilirsiniz. Çoğunlukla evden çalışılmaya başlanan bu dönemde oltalama saldırılarına karşı da hazırlıklı olmalısınız.

Bilgisayarınızın ve akıllı telefonunuzun güncellemelerini geciktirmeden yapın. Kullandığınız ücretsiz uygulama ve programları gözden geçirin. Tarayıcınızda HTTPS Everywhere kullanarak web siteler ile şifreli bağlantı oluşturun. Siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, kişisel ve kurumsal çevrimiçi aktiviteleriniz için bilgisayarınızda ayrı hesaplar kullanmanızı öneriyor. Bu şekilde kişisel yaşamınız ve kurumsal yaşamınız arasında bir çizgi de oluşturabilirsiniz.

İş arkadaşlarınızdan gelmiş gibi gözüken beklenmedik e-postaların gönderici adresini kontrol edin. Özellikle finansal işlem gerektiren durumlarda teyit etmeden e-posta üzerinden hassas bilgileri paylaşmayın ve işlem gerçekleştirmekten kaçının. Oltalama saldırısının bir kolu olan zıpkınla avlamada belirli bir şirketin çalışanları hedeflenir. Siber saldırganlar bu saldırı türü ile bilgisayarınıza sızabilir veya şirketi finansal zarara uğratabilir.

Şirket hesaplarında mümkünse iki adımlı kimlik doğrulama yöntemi kullanın.

Son olarak, uzaktan çalışırken işi ne zaman bitireceğiniz konusunda dalgınlık yaşayabilir ve kendinizi sürekli çalışıyor halde bulabilirsiniz. Bundan kaçınmak ve kişisel hayatınızı tamamen iş hayatına çevirmemek için alarm kurmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir