Soğuk ve Sıcak Veri Nedir?

Soğuk ve Sıcak Veri Nedir?

Verilerde sıcaklık tabiri kaydedilen verinin mevcut iş için ne kadar önemli olduğuna ve ne sıklıkta erişileceğine göre yorumlanır. Aslında standart bir endüstri tanımı bulunmamaktadır. Bu yüzden farklı şekillerde kullanıldığını görebiliriz.

hostrazzi-hot-cold-data

Genel olarak sıcak veriler (hot data) en hızlı ve en pahalı depolamayı gerektirir çünkü daha sık erişilirler, daha az erişilen veriler ise soğuk veri (cold data) olarak adlandırılırlar, daha yavaş ve daha ucuz ortamlarda depolanabilirler. Dolayısı ile hemen hızlıca erişmemiz gerekmeyen bilgileri,dosyaları SSD disklerde saklamanın hiç bir anlamı yoktur ve Size gereksiz yere daha pahalıya mal olacaktır.

Terimler, büyük storage sağlayıcıları tarafından daha değişik şekillerde de kullanılabiliyor , örneğin Microsoft buna bir katman daha koymuş ve Hot Data’yı Sık Erişimli , Cold Data’yı ise Arşiv ismi ile tanımlarken ayrıca Seyrek Erişimli adı altında bir katmanı daha ortaya çıkarmış. Amazon ise bu orta katmana Ilık adını vermiş yani üçlemeyi hot,warm ve cold olarak belirlemiş.

Sıcak Depolamayı Tanımlayalım,
Sıcak depolama, hemen erişilmesi gereken verilerdir. Saklanan bilgiler iş için kritik öneme sahipse ve ihtiyaç duyduğunuzda bekleyemezseniz, bu sıcak depolama için iyi bir adaydır. Bu depolama da maliyet daha fazladır , gerek cihazları Siz temin edin gerek bulutta sıcak datanızı tutun , bunun için bütçenizi daha yüksek tutmalısınız. Örneğin Microsoft’un Azure Hot Blobs ya da Amazon’un AWS Storage servisini inceleyebilirsiniz.

En yüksek kademede depolanan veriler, geleneksel sabit sürücülere kıyasla daha düşük gecikme süresi ve daha yüksek işlem oranları için optimize edilmiş yarı iletken sürücülerde tutulur. Kullanılan depolama ortamı ne olursa olsun, sıcak veri depolamadaki iş yükleri hızlı ve tutarlı yanıt süreleri gerektirir. Bu depolama türünün kullanımlarına bazı örnekler vermek gerekir ise etkileşimli video düzenleme, web içerikleri, çevrimiçi işlemler ve benzerleri olabilir. Sıcak depolama hizmetleri ayrıca, telemetri verilerini yakalama, mesajlaşma ve veri dönüştürme gibi bir çok küçük işleme sahip iş yükleri için uyarlanmıştır.

Soğuk Depolamayı Tanımlayalım,
Soğuk depolamada barınan veriler daha az erişilen verilerdir. Bunlar artık aktif kullanımda olmayan ve günlerce aylarca, yıllarca ve ya belki de hiç gerekmeyecek verilerdir.

Soğuk bulut depolama sistemleri için veri alma ve yanıtlama süresi, aktif veri işleme için tasarlanan hizmetlerden genellikle çok daha yavaştır. Pratik soğuk bulut depolama örneklerine Amazon Glacier‘i ve Google’ın Coldline gibi servislerini verebiliriz.

Soğuk veriler genellikle şirket içinde ve ya bulutta daha düşük performanslı ve daha düşük maliyetli depolama ortamlarında depolanır. Örneğin günümüzde hala kullanılan Teyp’ler soğuk veriler için popüler bir depolama ortamı olmuştur.

Soğuk bulut depolama sistemleri için depolama fiyatları tipik olarak ılık veya sıcak depolamadan daha düşüktür, ancak soğuk depolama, genellikle diğer bulut depolama türlerinden daha fazla işlem başına maliyete neden olur. Verilere erişim genelde sabır ve planlama gerektirir.

KarşılaştırmaSoğuk DataSıcak Data
Erişim HızıYavaşHızlı
Erişim SıklığıAz ya da hiçSıklıkla
Veri HacmiDüşükYüksek
Barınma Ortamı Yavaş Disk’ler , TeyplerHızlı ya da SSD’ler
ÜcretUcuzPahalı

Eklemek ya da sormak istediğiniz konuları yorum olarak iletebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir