Web Hosting Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Web Hosting Almadan Önce..

hosting almadan önce

Web Hosting Seçimi Nasıl Olmalıdır?

1- Firmaya 7/24 ulaşabiliyor musunuz?
Firmanın ulaşılabilir olması webhosting seçimi için en büyük etkenlerden biridir, Hizmet almayı düşündüğünüz firmayı gecenin bir yarısı ya da sabaha karşı arayınız ve alakasız bir soru sorunuz , böylece hem telefona cevap veren birilerinin olup olmadığını öğrenebilir hemde alakasız sorunuza nasıl cevap verdiklerini görebilirsiniz. Telefon açılıyor ve alakasız sorunuza kibar bir cevap alıyor iseniz tercih edebilirsiniz. Önerimiz bu alakasız soru yanında bir de teknik bir soru sormanız olacaktır , böylece bilgi seviyeleri de ölçülebilir.

2- Firmanın kendi veri merkezi var mı?
Bu firmanın büyüklüğünü gösteren bir önemli etmen ama her kendi veri merkezi olan firma iyi bir web hosting hizmeti sağlıyor anlamına gelmemeli. Çok iyi datacentera sahip olan önemli firmalar genelde co-location ya da sunucu hizmetlerinde daha iyi olacaktır , web hosting hizmetlerinde daha pasif olabilirler bu da sorun yaşadıklarında daha hızlı aksiyon almalarını engelleyebilir ama yine de kendi veri merkezi olan firmaları tercih etmeniz daha sağlıklı hizmet almanızı sağlayacaktır.

3-Size uygun platformu sağlıyor mu?
Web sitenizin kodlaması php ise bir linux hosting tercih etmelisiniz ya da klasik asp , .net kullanıyor iseniz bir windows hosting tercih etmelisiniz, örnekler genişletilebilir. Peki seçeceğiniz firma bu kategorileri ayırmış mı , yani dilerseniz linux dilerseniz windows hosting alabiliyor musunuz , web sitenizin alt yapısı hizmet süresi içinde değiştiğinde kolayca bu platformlar arasında geçiş yapabiliyor musunuz? Eğer firmanın web sitesinde bu detayı göremiyor iseniz telefon yolu ile sorabilir hem de yukarıda bahsettiğimiz 1. adımı test etmiş olabilirsiniz.

4- Hangi hosting kontrol panellerini kullanıyorlar?
Günümüzde en çok kullanılan 2 adet panel bulunmaktadır. Biri cpanel, diğeri ise Plesk yeni adı ile Onyx tir. Cpanel sadece linux hosting için , Onyx ise hem linux hem plesk için çalışabilmektedir. Eğer Linux hosting kullanıyor iseniz cpanel i tercih etmeye windows hosting alacak iseniz Plesk ya da diğer adı ile onyx tercih etmeye özen göstermenizi öneririz. Tabi yerli panellerimizde bulunmakta , Windows hosting için maestro panel tercih edebilirsiniz.Bu arada Oğuzhan Yılmaz’a maestro paneli bize kazandırdğı için teşekkür ederiz. Umarız Bu bahsedilen panellerin yerini yakın zamanda tehlikeye sokacaktır.

5- WordPress mi kullanıyorsunuz?
Wordress günümüzde o kadar çok kullanılıyor ki webhosting firmalarında ayrı bir kategori açacak duruma geldi hatta firmalar wordpress hosting için özel sunucular dizayn etti , cache modulleri kullanıldı , pluginler kısıtlandı , merkezileştirildi vs. Eğer Sizde wordpress kullanıor iseniz önerimiz wordpress hosting için ayrı bir hizmeti olan firmaları seçiniz, zaten sitelerine girdiğinizde muhtemelen bu özellik görünür ddurumda olacaktır.

5- ISO Belgeleri var mı?
Firma yetkinliklerini ya da işleyişini iso belgeleri ile kanıtlamış mı?,
Bu belgeleri firmanın web sitesinde göremedi iseniz firmaya ulaşıp iso 27001 bilgi güvenliği sertifikası ya da iso 20000 bilgi teknolojileri hizmet yönetimi serrtifikaları olup olmadığını sorunuz mümkün ise bu belgelerin bir örneğini Size iletmelerini isteyiniz.

6- Firmanın sosyal medya hesapları var mı, aktif kullanılıyor mu?
Seçmeyi düşündüğünüz firmanın facebook, twitter gibi hesaplarını inceleyiniz, sorun yaşayan müşterileri için hemen yardımcı olup olmadıklarını twitter dan kolayca anlayabilirsiniz. Bu seçim için önemli bir etmendir.

7- En az 2 hafta içinde koşulsuz geri iade garantileri var mı?
Firmadan memnun kalmayabilirsiniz peki bu durumda geri iade mümkün mü , yine bunu gerek siteden gerek telefon ile ulaşıp firmaya sorabilirsiniz. Böylece hem firmayı test etmiş olabilir hem de memnun kalmadığınız hizmet için paranızı harcamamış olabilirsiniz.

8- Linux hosting sunucularında cloudlinux kullanıyorlar mı?
Cloudlinux hosting sektöründe yeni bir dönem başlattı , bu sayede aynı sunucuda barınan diğer siteler Sizin sitenizin kaynaklarını tüketemiyor , diğer bir özelliği ise yine aynı sunucuda barınan diğer bir site kendi açığından dolayı hack amaçlı ele geçirildiğinde saldırganlar Sizin sitenizin alanına ulaşamıyor , önerimiz eğer linux hosting alacak iseniz firmanın cloudlinux kullandığını sorgulamanız olacaktır.

9- Firmayı yerinde ziyaret edebiliyor musunuz?
Muhattap kavramı seçim için önemli bir kriter, eğer firmayı dilediğiniz zaman ziyaret edebiliyor ve aldığınız ya da alacağınız hizmetler hakkında soru sorabiliyor iseniz hem seçiminizi bu yönde tamamlayabilir hem de hizmet aldığınız firmanın çalışma ortamını çaktırmadan izleyebilirsiniz.

10- Firmada mail serverlar ile hosting sunucuları ayrı mı konumlandırılmış?
Web hosting alanınız ile mail alanınızın ayrı sunucularda olmasına özen gösteriniz , bunu sağlayan firmalar var ancak yazıda belirtemiyoruz , eğer bu özelliği sağlayan bir firma tercih eder iseniz web sunucusunda bir sorun olduğunda en azından mailleriniz çalışmaya devam edecek ve işleriniz aksamayacaktır , yine bu bilgiyi firmaya ulaşarak edinebilirsiniz.

Bu kriterler paylaşımlı web hosting hizmeti kullanacak iseniz geçerli kriterlerdir , arttırılabilir ama azaltılamaz, sanal sunucu ya da fiziksel sunucu hizmet alımlarınız için değişiklik gösterebilir , diğer makalelerimizi inceleyebilirsiniz. Farklı kriter önerilerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz , uygun ise hemen eklemek isteriz.

Yine de kararsız kaldı iseniz info( @ ) hostrazzi.com mail adresimiz ile iletişime geçebilir ya da bu yazıya yorum olarak sorunuzu sorabilirsiniz , eğer yorumun sadece bizim tarafımızdan görünmesini genele açık olmamasını istiyor iseniz yorumunuzda bunu belirtmeniz yeterlidir. böylece yorumunuz onaylanmayacak sadece yorum yazarken belirttiğiniz mail adresinize cevap alacaksınız.

Umarız yararlı olur. Lütfen https://twitter.com/hostrazzi den bizi takip etmeyi unutmayın.

One Comment

Leave a Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir