Whmcs Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Whmcs , Özellikle Webhosting firmaları tarafından kullanılan ve firmanın müşterilerini , müşterilerinin aldıkları hosting paketlerini ve alan adlarını , sunucularını , ssl ve diğer hizmetlerini ödemesel açıdan yönetmeye, ayrıca müşterileri otomatik olarak sisteme erişmesine sağlamaya yarayan bir yönetim panelidir.

Yaygın kullanılmasının sebeplerinden biri de bir çok panel için bir çok modülü bünyesinde barındırmasıdır , örneğin müşterilerinize cpanel web hosting veriyor iseniz whmcs zaten bir cpanel modülü barındırır ve Sizin tek yapmanız gereken kullandığınız cpanel kurulu sunucu bilgilerini whmcs e girmektir , böylece müşteriniz hosting hizmeti aldığında hizmeti otomatik olarak açar ve müşterinize bilgileri hemen gönderebilir, tam kapsamlı bir otomasyon sağlar. Aynı şey bilindik tüm hosting kontrol panelleri içinde geçerlidir ya da alan adı kaydedecek iseniz bir çok alan adı registrar modülüne sahiptir ve sadece bayisi olduğunuz registrar firması tarafından Size iletilen kullanıcı bilgilerini iletmeniz , müşterilerinizin otomatik olarak Sizin siteniz üzerinden alan adı tescil etmesine ya da yenilemesine olanak tanımaktadır. Aynı şey sunucu ve ssl tarafı içinde böyledir. Sanal pos ve fraud modülleride içinde bulunmaktadır. Böylece webhosting firmaları için ya da yeni startup hosting firmaları için olmazsa olmaz bir seçenek durumundadır.

Whmcs 200 farklı ülkede 40.000 üzeri küçüklü büyüklü firma tarafından kullanılan bir yazılımdır. Muhtemelen ülkemizde de her 10 webhosting firmasından 7 si arka planda Whmcs kullanıyor diyebiliriz. 

Aşağıda Whmcs yönetici paneline ait bir arayüz bulunmaktadır.

whmcs yönetim paneli arayüzü

Aylık 15,95 dolardan başlayan bir fiyatlaması vardır , ancak bu seçenekte whmcs logosu müşterileriniz tarafından sitenizde görülür durumdadır , 18,95 dolarlık seçenekte ise whmcs logosu görünmez ve bu lisans 250 müşteriniz olana kadar kullanılabilir durumdadır , bir sonraki lisans Size 1000 müşteriye kadar izin verecektir , eğer müşteri sayınız 1000 i geçer ise 39.05 dolarlık sınırsız müşterili lisansa geçebilirsiniz. Whmcs fiyatlama için en güncel bilgiyi whmcs fiyatları sayfasından kontrol edebilirsiniz. Ayrıca 30 gün içinde ücretsiz iptal ve para iadesi hakkı tanınmaktadır.

Kurulumu için özel bir sunucuya ya da özel bir bilgiye ihtiyaç duyulmaması da popülerliğini arttırmıştır. Kurulumu bir wordpress ile hemen hemen aynıdır , önce kurulum dosyaları aktarılır , boş bir veritabanı açılır , Site browserdan çağırılır ve kurulum ekranı gelir , ilgili alanlar doldurulur ve artık whmcs hazır durumdadır ,  ayrıca özel bir eklentiye ihtiyaç duymaz , bir firmadan bayi hosting alıp hem müşterilerinizi hem whmcs’inizi aynı sunucuda bile barındırabilirsiniz.

Whmcs tarafından desteklenen tüm uygulamalar için https://www.whmcs.com/apps-and-integrations/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Ayrıca aynen wordpress’te olduğu gibi whmcs uyumlu hazır temalar da internet üzerinde rahatlıkla bulunabilir durumdadır. Sonraki yazılarımızda en çok tercih edilen whmcs temalarını da ele alacağız. Whmcs ile ilgili kurulum sorunlarınızda yazıya yorum yazarak, bizden ya da  okuyucularımızdan destek alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir