WordPress.com ile WordPress.org Arasındaki Fark Nedir?

WordPress.com ve WordPress.org Arasındaki Fark Nedir?

WordPress, bir web sitesi oluşturmanın en popüler yolu ancak bu popülerliğine rağmen birçok yeni kullanıcının hala merak ettiği bir soru var – WordPress.com ile WordPress.org arasındaki fark nedir?

Aslında WordPress.com ve WordPress.org ‘un iki farklı platform olduğunu biliyor muydunuz? Belki alan adı uzantılarından da anlaşılabilir , .Com ile biten commercial yani kurumsal/ticari , .Org ise bir organizasyon ve vakfı temsil eder.

Google’da “WordPress” için arama yaparsanız, iki farklı web sitesi ilk iki sırada sabit bulunmaktadır. WordPress’te yeniyseniz, hangisini kullanacağınızı bilemeyebilirsiniz.

Yeni başlayanlar genellikle WordPress.com ve WordPress.org’u karıştırır ve bu da onların ihtiyaçları için yanlış bloglama platformunu seçmelerine yol açar. İki farklı platform olduğunu bilenler bile aralarındaki farkların farkında olamayabilir.

Peki web siteniz için hangisini kullanmalısınız?

1 – WordPress.com

WordPress.com, WordPress.org’da açık kaynak olarak sunulan yazılım üzerine kurulmuş özel bir “hizmet olarak web sitesi” uygulamasıdır. WordPress.com ‘da bir blog ya da mağaza açabilirsiniz ancak daha fazla esneklik için daha fazla ödeme yapmanız beklenir.

Daha açık anlatmak gerekirse hiç etliye sütlüye karışmadan bir web sitesi açmak istiyorum , paramda fazla , ben sadece yazı ve resim ekleyeceğim , gerekirse daha fazla para verip ücreti karşılığında destek alacağım derseniz WordPress.Com’u seçmelisiniz. Ücretlendirme planı aşağıdaki gibidir.

WordPress.Com

Burda bazı kriterler var , Örneğin depolama alanı gibi , Onlarca resim içeren siteniz için Kişisel plan yeterli olabilirken daha fazla resim barındıracak iseniz daha üst planlara geçmelisiniz ya da premium temalardan faydalanmak için yine daha yüksek fiyatlı planlara sahip olmalısınız.

Bir alan adınız yok ise wordpress.com Size hali hazırda bir subdomain yani alt alan adı vermekte. Örneğin hostrazzi.wordpress.com gbi bir adresiniz her planda sağlanıyor. Bunun yanında eğer kendi alan adınız var ise bunuda kullanabiliyorsunuz. Yine daha yüksek ücretli planlarda ücretsiz alan adı hediyesi bulunmakta.Ücretsiz planda ise sitenizde geliri wordpress.com’a giden reklamlar görmeniz mümkün.

2 – WordPress.org

WordPress.Org‘u açıklamak için önce biraz wordpress’ten bahsetmeliyiz. WordPress internette bildiğiniz tüm web sitelerinin %36’sının arka planında çalışan açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir. Php ile kodlanmıştır. Dolayısı ile çalıştırmak için php destekli bir web hosting hizmeti sahibi olmalısınız. Hostrazzi altyapısında da wordpress kullanılmaktadır.

WordPress.Org

WordPress.Org bize bu açık kaynak kodlu wordpress’in dosyalarını indirme imkanı sağlamaktadır. Bu dosyaları indirdikten sonra webhosting alanımıza aktarırız ve veritabanı ve site ismi gibi bilgileri girdikten sonra sitemiz hazır durumda gelir. Tabi bir alan adınızda da olmalı.

Aslında günümüzde bilindik tüm firmalarda wordpress kurmakla zaman kaybetmezsiniz ya da bu işlemi bilmeniz gerekmez çünkü hosting firmalarının sağladığı panellere entegre hazır içerik yönetim sistemleri kurulum araçları mevcuttur yani tek tıkla kurulum yapabilirsiniz. Hatta wordpress hosting ismi ile satılan paketlerde hizmeti aldığınız anda wordpress tabanlı siteniz kurulu şekilde Size teslim edilir. Bu şekilde kullandığınızda wordpress üzerinde yapabilecekleriniz sınırsızdır.

WordPress için en iyi hosting firmaları hakkında görüş ve yorum almak için yazımıza yorum olarak soru sorabilir ve diğer okuyucularımızın önerilerini değerlendirebilirsiniz ya da info [@] hostrazzi.com mail adresimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir