ilkbyte üzerinde 60 sn’de Sunucu Kurulumu

ilkbyte üzerinde 1 Dakika’da Sunucu Kurulumu

İlkbyte bir Netinternet Girişimi ve Tamamen şirket bünyesinde geliştirilmekte. Netinternet 2006 yılından bu yana Web Hosting, Veri Merkezi hizmetleri ve Bulut Bilişim alanında Denizli ilimizde servis vermekte.

Biz ilkbyte projesi başladığında tester olduğumuz için bize bir miktar kredi yüklenmişti. Şimdi hesabımızda kredi varken nasıl sunucu oluşturabiliyoruz ve işlem ne kadar sürüyor şeklinde bir yazı girmek ve ziyaretçilerimizi bilgilendirmek istedik.

Öncelikle ilkbyte’a giriş yaptığınızı ve hesabınızda bakiye olduğunu düşünerek ilerleyeceğiz. Aşağıdaki ekranda sunucularım bölümünü görüyorsunuz. Örneğimizde bir adet sunucumuz hazır durumda beklemekte.

ilkbyte-sunucularım

Şimdi yeni bir sunucu oluşturmak için sağ üstte Yeni Sunucu Ekleyin butonuna tıklayalım, Bizi aşağıdaki ekran karşılayacak.

ilkbyte-yeni-sunucu-ekle

Karşımıza 4 seçenek çıktı, ilk dikkat çeken ise Sizinde gözünüzden kaçmayacağı üzere 1 GB’lık bir paket olmaması, sebebini merak ettiğimizde firma politikası olduğunu ve haklı sebepler öne sürüldüğünü görüyoruz. Gerçekten de 1 Gb’lık sunucular ile verim elde etmek kesinlikle zor tabii eğer web hosting işi yapıyor iseniz. Elbette benim bir cron’um çalışsın , içinde telegram botum koşsun gibi işlemler için 512 Mb bile yeterlidir ancak firma politikası minimum 2 GB ile başlatma seçeneğini seçmiş. Bizce çok mantıklı bir karar.

Fiyatlardan bahsetmedik, 2 Gb Ram’li bir VPS’in fiyatı 18 Mayıs 2020 tarihinde ki kontrolümüz ile 3.49 dolar olarak gözüküyor, Sizce’de çok iyi değil mi? Üstelik SSD disklere sahip olmasıda cabası. Neyse artık bir sunucu açıp, açılış süresini test edelim. Biz Cloud1 isimli paketi seçip oluştur diyoruz ve bizi aşağıdaki ekran karşılıyor.

ilkbyte-sunucunuzu-yapilandirin

4 adet işletim sistemi seçebiliyoruz, bunlar Ubuntu, CentOS, Debian ve Fedora şeklinde.

Bununla birlikte sadece işletim sistemi yerine hazır uygulamalarda kurabiliyoruz. Bu durumda uygulamanın desteklediği işletim sistemi otomatik olarak kuruluyor ve içinde Sizin seçtiğiniz uygulama hazır halde karşınıza geliyor. Bu uygulamalar; Minio, Sentry, Django, Docker, Lemp, WordPress ve MatterMost olarak karşımıza çıkıyor.

Biz bu testimizde sadece centOS kurmak istiyoruz ve kurulum tamamlandığında ssh ile erişip istediğimiz uygulamayı biz kendimiz kuracağız. Bizim için önemli olan sunucunun ne kadar süre içinde bize teslim edildiği noktası.

Centos’u seçtik ve SSH key oluşturmadık, root harici bir kullanıcı istemedik ve ilgili alana root yazdık , şifreyi onların belirlemesini istedik ve oluştur butonuna bastık. Saatlerimizi durdurduk ve bekledik. İşlemin kuyruğa alındığına dair bir mesaj gözüktü ve bekliyoruz. Bu arada şifreyi Siz belirlemez iseniz mail adresinize otomatik olarak geliyor.

Sunucunun açılma süresi ise 60 sn kadar sürdü, ancak bize bekleme alanı ayrılmadı ve yeni oluşturduğumuz sunucunun Ipv4 ve IPv6 adresi aynı saniyede karşımıza çıktı, Sunucunun açılmasını beklerken artık bu ip bilgilerini biliyoruz, diyelim ki ssh ile erişmek istedik , putty ya da securecrt açma ve ip girme süremiz ne kadar sürer, sanırım 30 sn de buna ayırırız ya da mac / linux kullanıyorsanız sanırız 10 kadar sürer , sunucunun toplam açılması 60 sn içinde tamamlanmıştı yani beklememiz aslında 30’den az sürmüş oldu. Bizce çok güzel bir süre. Ekran görüntüsü ise aşağıdaki gibi. Yeni sunucumuzun adı hostrazzi

ilkbyte-yeni-sunucu

Şimdi hemen SSH ile erişelim.

ilkbyte-ssh

Bizce çok başarılı ve ucuz bir proje ile karşı karşıyayız. Digital Ocean, Vultr, alternatifi olarak kesinlikle düşünebilirsiniz. Üstelik tamamen yerli hatta şirket sahibinin kendisinin Go ile kodladığına dair haberler alıyoruz. Sürekli iyileştirmeler yapılıyor. Sistemin eksi yanı ektra ip alamıyorsunuz ancak önemli bir sebebiniz var ise belki yardımcı olabilirler ama olmamaları aslında daha iyi olduklarını gösterir, standartları bozmak bir kullanıcı için iyi olabilir ancak diğer kullanıcıları kötü anlamda etkileyebilir. İşlerinin başında bir firma görüyoruz. Ddos konusunda geçmişte testler yaptık ancak henüz yazısını yazmadık, oldukça başarılılar, bazı önerilerimiz olabilir , diğer yazılarımızda yer vereceğiz.

Sistemin bir API si olması büyük bir artı, geliştiriciler için biçilmiş kaftan.

Biz sistemi bütünü ile ele aldık , blog yazıları , bilgi bankasını inceledik ve görüyoruz ki bir müşteri için standartları bozmayan bir firma olarak karşımıza çıkıyor, önemli olan sistemin tüm kullanıcılar için stabil çalışması.

Snapshot için aylık bir ücret mevcut, bu normal mi bilemedik , yorumlarınızı bekliyoruz. Bizce en azından ücretsiz bir snapshot imkanı tanınabilir. Sunucunuza erişemediğiniz durumlarda ücretsiz KVM mevcut ve erişebiliyorsunuz. Ücretsiz monitoring mevcut ve sunucu servislerinizi izleyebiliyorsunuz.

ilkbyte, Bizim tüm hatları ile değerlendirip sonuç olarak tavsiye ettiğimiz bir servis, başarılar dileriz. Daha önce’de bu girişimin sunucularını test etmiştik. Buradan inceleyebilirsiniz. Netinternet’in ilkbyte Ürünü Sanal Sunucularını Test Ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir