Ubuntu 20.04 LTS Fırından Çıktı, Peki Yeni Ne Var?

Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa) Çıktı, Peki Yeni Ne Var?

Canonical, 23 Nisan 2020’de Ubuntu 20.04 LTS’yi piyasaya sürdü. LTS , Uzun süreli destek anlamına geliyor bu da şu demek ki en az 5 yıl boyunca bu versiyon ile ilgili destek bulabileceğiz. Yeni ve parlak bir masaüstü teması ve karanlık mod içeriyor. Gelişmiş bir Linux çekirdeği ve yeni bir uygulama yükleme yöntemi ile geliyor. Gerek masaüstü ortamında gerekse sunucu ortamında kullanabiliyoruz.

Ubuntu Focal Fossa Desktop

Ubuntu 20.04 LTS en son Linux çekirdeğinin yeni bir sürümü olan 5.4 ile birlikte geliyor. Tabi eğer Ubuntu’nun kurumsal müşterisi iseniz 10 yıl boyunca “uzatılmış bakım sürümü” (ESM) desteği alabiliyorsunuz. Bu da şu demek ki Ubuntu deposundaki 30.000 paket için güvenlik güncelleştirmelerini alabileceksiniz. Ne yazık ki ESM durumu ücretsiz değil. Ayrıca, Canonical çekirdek ekibi, yeni çekirdeğin performans iyileştirmelerini doğrulamak için karşılaştırma testleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Canonical ekibi ayrıca tamamen işlevsel ve güvenli çekirdek modülleri ve mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlamak için her üç haftada bir hata düzeltmeleri ve çekirdek güvenlik güncellemeleri sağlamakta.

Ubuntu çekirdeği v5.4’te öne çıkan özellikler

Öncelikle root kullanıcısının çeşitli çekirdek işlevselliği parçalarına kök erişimini kısıtlayan önemli bir güvenlik özelliği eklendi.

Bunun yanında OS sanallaştırma için yüksek performanslı, FUSE tabanlı bir virtio sürücüsü olan virtio-fs dahil edildi. Virtio-fs, sanallaştırılmış bir konağın dosya sistemlerini ana bilgisayarla paylaşmasına ve ana bilgisayara dışa aktarılan bir dizini bağlamasına olanak tanıyor. Bu zaten NFS veya virtio-9P gibi çözümlerle mümkün olsa da, virtio-fs bunu daha yüksek performans ve uygulama uyumluluğu ile yapmakta.

Bu çekirdek sürümünde gelişmiş donanım desteğide bulunmakta. Ubuntu geliştiricileri ayrıca WireGuard (güvenli VPN teknolojisi) ve Livepatch ile entegrasyonu (yeniden başlatmadan bağımsız çekirdek güncellemeleri için) etkinleştirdi. Kısaca artık restart gereksinimi olmadan kernel güncelleyebiliyor olacağız.

Geliştiriciler ayrıca, diğerlerinin yanı sıra, glibc 2.31, OpenJDK 11, Python 3.8.2, php 7.4, perl 5.30 ve golang 1.13 ü hazır halde bulacaklar.

Varsayılan çekirdek ve initramfs sıkıştırma algoritması, çok daha hızlı önyükleme süreleri sağlamak için lz4 olarak değiştirildi.

Peki Focal Fossa adı nereden geliyor?

“Focal” merkezi ve odak noktası gibi anlamlar taşırken “Fossa” ise Madagaskar adasında yaşayan kedi benzeri bir yırtıcı anlamına geliyor. Ubuntu yeni arka planında da bu yaratığı kullanmış.

Focal Fossa Ubuntu

Tabi bu sürüm ile artık daha hızlı oturum açabileceğimizi söylemek yersiz olacaktır, İşletim sistemi kesinlikle daha hızlı haldedir.

Tasarım anlamında da değişiklikler oldu , örneğin klasör simgelerinin rengi Ubuntu’nun ticari marka rengi olan turuncudan iç gradyanlı ağır gri bir renge dönüştürüldü ki bu da hoş bir görüntü sağlıyor. Bunun yanında dark mode özelliği eklendi ve böylece daha fazla odaklanabilme sağlandı. Odaklanma demişken “Rahatsız Etme” modu ile artık bildirimlerin önüne geçebiliyorsunuzç

Bir çok kullanıcının güven verici bulacağı diğer bir değişklik ise artık Amazon Web Launcher’ın Focal Fossa’da olmaması yani kaldırılması.

GNOME Shell, Mutter yani pencere yöneticisi) ve diğer grafik öğelerinde yapılan birçok önemli performans iyileştirmesi bu sürümde kesinlikle hissediliyor. UI animasyonları ve pencereleri artık daha akıcı, bellekte daha hafif ve CPU kullanımı çok daha az.

Yeni Ubuntu 20.04 özelliklerinin bir özeti:

  • Linux Çekirdeği 5.4
  • Daha yüksek önyükleme hızları
  • Önyükleme sırasında OEM logosu görüntüleniyor
  • Geliştirilmiş görünüm
  • Koyu tema
  • Kesirli ölçekleme ayarı
  • GNOME 3.36 ile birlikte gönderilir
  • Yeniden tasarlanmış giriş ekranı
  • Yeni kilit ekranı
  • Snap tabanlı Ubuntu Yazılım uygulaması
  • Geliştirilmiş GNOME Shell performansı
  • Rafine ZFS kurulum desteği
  • Oyun modu arşivlere eklendi

Ubuntu 20.04 Masaüstü sürümünü aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

Ubuntu 20.04 (64 bit .iso)

Hostrazzi olarak deneyimlemenizi öneriyor ve yorumlarınızı bekliyoruz.

One Comment

Leave a Reply
  1. Ubuntu gerçekten Windows işletim sistemini aratmayan kullanım sunuyor. Geçiş yapmak isteyenler için bu sürüm harika bir başlangıç olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir