Paylaşımlı Web Hosting Sunucuları İçin Biçilmez Kaftan.. CloudLinux Nedir?
CloudLinux , Centos tabanlı ve paylaşımlı web hosting sektörüne odaklanmış bir linux dağıtımıdır. LVE çekirdek teknolojisini kullanır.
Yazının devamında detaylarına ineceğiz ancak en basit hali ile anlatmak gerekirse paylaşımlı web hosting ortamında kullanıcıları birbirinden izole etmekte çok başarılıdır. Bir kullanıcıya bulaşan zararlı dosya vasıtası ile diğer kullanıcılara ulaşmak CloudLinux ile artık bir hayli zor olacaktır zira her kullanıcı CageFs adı verilen bir kafesin içinde hayatını sürdürmektedir. Bunun yanında kullanıcıların kaynak kullanımını limitlemekte çok başarılıdır. Bugün bilindik web hosting sağlayıcıları arasında Centos’tan CloudLinux’e geçmemiş firma bulmak bir hayli zordur, bütün sektörü domine etmiş bir linux dağıtımından bahsediyoruz. İstenirse başlı başına kurulabilir ya da Centos kullanıcısı iseniz iki satır komut ile bunu CloudLinux’e dönüştürebilirsiniz.
Eğer key tabanlı lisansınız var ise ,
https://repo.cloudlinux.com/cloudlinux/sources/cln/cldeploy
sh cldeploy -k sh aktivasyonkeyiniz
IP Tabanlı lisansınız var ise;
https://repo.cloudlinux.com/cloudlinux/sources/cln/cldeploy
sh cldeploy -i
ve sonrasında sunucunuzu reboot etmeniz yeterli olacaktır.
Cloudlinux’ten önce bir kullanıcı istemli ya da istemsiz bir şekilde bir yoğunluk yarattığında aynı sunucudaki tüm kullanıcıları yani diğer web sitelerini olumsuz etkileyebiliyordu , bu bir saldırı olabilir , reklam veren bir web sitesi olabilir , etkilenip dışarıya doğru saldıran bir web sitesi olabilir ya da kötü yazılmış bir kod olabilir, ancak CloudLinux bunun önüne geçti ve Onu hizmet alırken seçtiği kaynaklarına hapsetti , böylece tüm diğer web sitelerinde stabilizasyon arttı , dolayısı ile müşteri memnuniyeti daha yüksek değerlere ulaştı.
CloudLinux şu anda Dünya’da 20 milyonun üzerinde web sitesinin çalışmasını sağlıyor, tabi sunucu Size ait ise ve üzerinde sadece Size ait web siteleri var ise kullanmak zorunda değilsiniz ancak bir sunucuyu paylaşımlı web hosting sunucusu olarak birden fazla kişiye ve web sitesine bölüyor iseniz günümüzde kesin bir gereklilik haline gelmiş durumdadır.
Bunun yanında cPanel ve Plesk gibi hosting kontrol paneli devleri ile %100 uyumludur hatta beraber yapılan çalışmalar ile gelişirler. Ayrıca LiteSpeed, directAdmin, ISPManager, webmin gibi panel ve yazılımlar ile uyumludur.
Eğer cPanel ve LiteSpeed kullanıyor iseniz özel bir modülü vardır , mod_lsapi modülü ile PHP sayfalarını çok daha hızlı ve stabil bir şekilde yayınlayabilirsiniz. Mysql limitlemesi için mysql governor isimli bir yazılımı daha bulunmaktır. Böylece bir paylaşımlı hosting için daha stabil bir çözüm şu an için bulunmamaktadır. Mysql Governor’a bir başka yazımızda ayrıca değineceğiz.
Bir başka özelliği ise Php Selector modülü olacaktır. Böylece kullanıcılar yani web siteleri kullanmak istediği php sürümünü seçmekte özgür bırakılmışlardır. Oldukça kararlı ve sağlıklı çalışmaktadır.
Muhtemel en önemli özelliklerinden biri de LVE Manager olacaktır. Kullanıcıları ya da web hosting paketlerini cpu , io , ram bazında limitlemeye yarar ayrıca kullanıcı da kullandığı kaynakları net olarak görebilir.
CageFS özelliğine yukarıda bir miktar değinmiş idik, kullanıcıları ve web sitelerini izole eder , bir kullanıcıya ait web sitesine atılan zararlı bir shell dosyası diğer kullanıcıya ulaşamaz.
Diğer bir özelliği ise sıkılaştırılmış Php’dir, Php’nin bilindik açıklıkları CloudLinux tarafında kapatılmıştır, Hardened Php adı ile anılır.
Bunun yanında sembolik linkler tarafında kernel seviyesinde önlemler almışştır. Bilindik tüm sembolik link ataklarının önüne geçer.
Ayrıca kernel care gibi sunucuyu reboot etmeye gerek duymadan update etmeye yarayan modülleri bulunmaktadır.
Özetlemek gerekir ise bugün web hosting firması olup bu firmada cPanel ya da Plesk kullanıyor ise CloudLinux olmazsa olmazdır. Hizmet aldığınız firmaya bunu sorabilirsiniz. Kendi sunucunuz yok ise ve paylaşımlı web hosting kullanıyor iseniz mutlaka CloudLinux dağıtımında olduğunuza emin olunuz.
3 Comments
Leave a Reply3 Pings & Trackbacks
Pingback:CloudLinux Yeni İşletim Sistemini Duyurdu – OS+ – Hostrazzi
Pingback:Project Lenix Nedir? CloudLinux Ekibinden Yeni Bir Centos Forku mu Geliyor? – Hostrazzi
Pingback:İşletmeniz İçin En İyi Linux Dağıtımını Bulma – Hostrazzi